Naša zgodba

Vinska klet Ferjančič je butično družinsko posestvo. Korenine vinske kleti segajo le par desetletij v preteklost, ko je prve trte na naših tleh zasadil dedek Jožef Ferjančič. Z vinarstvom smo se resno začeli ukvarjati leta 1995, ko je oče Jože dokupil večjo vinsko klet v vasi. Vinograde smo z leti povečevali in jih trenutno obdelujemo 5 ha.  Z vinarstvom na našem posestvu se sedaj ukvarja tretja generacija. Kmetijo vodi mlad prevzemnik Andraž, ki jo je leta 2019 prevzel od svojega očeta. Mladi gospodar kmetiji dodaja nove ideje in zagon, ki v prepletu s tradicijo in sodobno tehnologijo ustvarja novo vinsko zgodbo.

Naša vinska klet se nahaja v vasi, ki je z vseh strani obdana z vinogradi in je že od nekdaj poznana po trti in vinu – v vasi Goče v Vipavski dolini.

Goče

Na slemenu enega od vipavskih gričev, leži majhna stara gručasta vas obdana z vinogradi – vas Goče. Vas, ki je že od nekdaj znana po trti in vinu je v celoti spomenik slovenske kulturne dediščine.  Nadvse je zanimiva arhitektura vasi, zato Gočam pravimo kamnit arhitekturni biser. Slikovito, strnjeno naselje s kamnitimi hišami je bilo omenjeno že leta 1376.  Vaške hiše so razporejene ob dveh vzporednih glavnih ulicah ali »gasah« kot jih imenujemo domačini, ki se v bližini župnijske cerkve skoraj strneta. Zato govorimo, da je vas grajena v obliki Andrejevega križa. Hiše imajo debele kamnite zidove, strehe so pokrite s korci, značilna so zaprta dvorišča ali “borjači”, v katera vstopamo skozi “klwne”. Pravo znamenitost pa skrivajo Goče pod zemljo, tam so skrite obokane, kamnite vinske kleti. Vsak gospodar ima po dve ali tri, v vasi pa jih je ohranjenih več kot 60. Kot pravijo, naj bi bilo na Gočah ob koncu 19. stoletja mnogo več vinskih hramov kot stanovanjskih zgradb. Lahko bi kar rekli, da je večji del vasi pod zemljo kot nad njo.

Nad Gočami je cerkev Marije Snežne, od koder se razprostira čudovit pogled na vas in zgornjo Vipavsko dolino.

Degustacija

Vsi, ki bi nas radi spoznali in okušali naša vina, prisrčno vabljeni, da nas obiščete. Ob kozarčku vina v vinski kleti prisluhnite naši zgodbi in zgodbi vin.

Okušanje vin v več kot 200 let stari vinski kleti, je edinstveno doživetje, ki vam ostane v lepem spominu.

Vinograd

Vse se začne v vinogradu. Naša posest obsega 5 ha vinogradov, ki razkrivajo moč zemlje in trte ter pridne roke gospodarja. Vinogradi so obrnjeni proti jugu/ jugovzhodu in so zato večino dneva obsijani s soncem.  Sončne lapornate terase vipavskih gričev v kombinaciji z vročim soncem in znamenito vipavsko burjo pustijo v vinu prav posebno noto. Stremimo k pridelavi vin z unikatnim pečatom laporne zemlje, kar vinom daje večjo mineralnost.

Večina vinogradov se razprostira na terasah, naklona tudi 35%. V vinogradih, ki se nahajajo v sami bližini kleti pridelujemo rebulo, malvazijo, sauvignon, rumeni muškat in chardonnay od belih in refošk, cabernet sauvignon ter merlot od rdečih sort. Vsi vinogradi so v naši lasti, kar nam omogoča kontrolirano kakovost pridelka.

Drugi o nas

Izvedite več o nas

ovinu.si
Goče mette in mostra lo stile dei vini del terroir di Vipava
4d.rtvslo.si
Scoprire il villaggio di Goče, perla della Valle del Vipava
4d.rtvslo.si
Na Gočah bi raje kot letnice na portalih izpostavljali dobre letnike vin